De stichting

Achtergrond

In vervolg op de opvoeringen van bestaande muziektheaterproducties van de Protestantse kerk Sneek en in samenwerking met de katholieke kerk werd gezocht naar nieuwe wegen voor een breder publiek met als locatie de Martinikerk en de St. Martinuskerk. De naamgever St. Martinus stond hierbij centraal. Doel is een gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiedenis en de betekenis van deze populaire Europese heilige in deze tijd. Daarbij is gekeken naar het beeld en gedacht vanuit de locaties. De beide kerken en zijn naamdrager zijn de bron van inspiratie samen met het ruimtelijke gegeven, de maatschappelijke plek en drager van historische geschiedenis en menselijk kapitaal.

De stichting

Stichting Muziektheater Sint Martinus Sneek heeft als doel één of meerdere muziektheaterproducties te maken in Sneek. Het Stichtingsbestuur is gerelateerd aan de Martinikerk (PKN), de parochie van de -Katholieke St. Martinuskerk, het bedrijfsleven en aan organisaties en professionele expertise in Sneek en de regio.

 

Bestuur

 

 

 

 

 

Comité van aanbeveling

Bisschop Mgr. Dr. G.J.N. de Korte
Pastoor Drs. P. van der Weide
Dhr. M. Klasen (voorzitter kerkenraad PKN Sneek)
Burgemeester H. Apotheker (SWF)
Drs. A.A.M. Brok, burgemeester gemeente Dordrecht, voormalig burgemeester Sneek
Voorzitter Sneeker Zakenlieden H. de Wit

 

Adviseur

Pastoor Drs. A.K.H. Jellema

 

Doel van de stichting

De Stichting produceert muziektheater op locatie met een mix van toneel, zang en beeld. De productie is een artistieke samenwerking tussen professionals en kunstbeoefenaars. Met een authentiek en eigentijds muziektheater wil de Stichting Muziektheater Sint Martinus Sneek vanuit historisch perspectief betekenis geven aan het levensverhaal van St. Martinus in de hedendaagse tijd.

 

Doelstellingen

Ik, Martinus is een muziektheatervoorstelling voor een brede doelgroep en niet specifiek bedoeld voor bezoekers met een kerkelijke achtergrond. Door de eigentijdsheid van de tekst, liedteksten en muziek is de voorstelling voor een breed publiek, voor zowel jongeren als ouderen toegankelijk.

 

Cultuurparticipatie

In deze voorstelling werken professionals, kunstbeoefenaars en vrijwilligers nauw samen met als doel van elkaar te leren en samen deze unieke muziektheaterproductie vorm te geven in een sprankelende en enerverende voorstelling.

 

Educatie

Ik, Martinus brengt kennis over St. Martinus in een andere vorm dan een godsdienst of geschiedenisles. Bogerman, RSG en ROC Friese Poort zullen met 1200 leerlingen en studenten de voorstelling bezoeken. Een lesbrief zal de leerlingen en studenten informeren over Ik, Martinus.

 

Promotie van de stad Sneek en omstreken

Sneek heeft het imago van watersportstad. Met Ik, Martinus wil de stichting de bezoeker alsmede de passant kennis laten maken met monumentale gebouwen in de stad en de betekenis hiervan in historisch perspectief dan wel in het nu betekenis geven.